ΠΙΤΕΣ

ΚΟΤΟΠΙΤΑ



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


1 Κοτόπουλο μέτριο-1.5 κιλό.
2-3 Ξερά κρεμμύδια.
1 Κούπα ρύζι.
3 Σκελίδες σκόρδο.
2 Κουταλιές της σούπας τοματοπολτό.
Αλάτι και Πιπέρι.
1 Φλυτζάνι λάδι ελιάς
έτοιμο φύλλο για πίτες.

ΑΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ
[8 - 10]
ΦΥΛΛΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 Σταγόνες ξύδι και νερό.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα.
Βάζουμε μέσα το κοτόπουλο
με νερό να το σκεπάζει.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα
και τον τομοτοπολτό.
Όταν βράζει το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα
και όταν σταματίσει να αφρίζει, το αλατίζουμε.
Βράζουμε για 40 λεπτά περίπου.


Όταν είναι έτοιμο, το κοτόπουλο το βγάζουμε
από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα
και το κόβουμε σε μπουκίτσες.

Βάζουμε την καταρόλα με το ζουμί στη φωτιά
και ρίχνουμε το ρύζι.
Μόλις πάρει να βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Σε ένα ταψί λαδωμένο, απλώνουμε τα φύλλα
να βγαίνουν έξω από το ταψί
και τα λαδώνουμε, ένα-ένα.
Ρίχνουμε το ρύζι με το ζουμί
στο κέντρο του ταψιού και το πιπερώνουμε.

ΤΩΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ.


Είναι έτοιμη για το φούρνο.

ΨΗΣΙΜΟ:180 Βαθμοί για 1 ώρα περίπου.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.




ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑ



( Σαν κρουασανάκια )


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

600 Γραμμάρια αλεύρι - για όλες τις χρήσεις.
1 Φακελάκι μαγιά.
2 Αυγά.
1 Ποτήρι λάδι ελιάς.
1 Ποτήρι γάλα χλιαρό.
1/2 Κουταλάκι αλάτι.
1/2 Κουταλιά ζάχαρη.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ : 700 Γραμμάρια τυρί φέτα.
2 Αυγά.
Πιπέρι.
ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε,μαγιά-ζάχαρη-γάλα χλιαρό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε,λάδι-αυγά-αλάτι
αλεύρι(όσο χρειάζεται)
για να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
Σε μία άλλη λεκάνη τρίβουμε τη φέτα
ρίχνουμε τα αυγά και πιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε.
Κόβουμε από τη ζύμη ένα κομμάτι
και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο
στο μέγεθος πίτσας.
Κόβουμε στη συνέχεια το φύλλο
σε 8 κομμάτια όπως μία πίτσα.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από λίγο γέμιση
και το διπλώνουμε πρώτα λίγο τα πλαινά
για να μη φύγει η γέμιση και στη συνέχεια
τυλίγουμε ώστε να γίνει σαν κρουασανάκι.

ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΨΙ ΚΑΙ 

ΨΗΝΟΥΜΕ
180 Βαθμούς για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.


ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ Καλαμποκίσια


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού.
1 βιτάμ.
1 κιλό τραχανά.
1/2 κιλό τυρί φέτα.
αλάτι και νερό όσο χρειαστεί.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ρίχνουμε το 1/4 του βιτάμ, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
{ να γίνει ένας πηχτός χυλός }.
Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με το βιταμ.
Ρίχνουμε μέσα το χυλό και
τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε λίγο νερό
με αλάτι και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά
βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό.
Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα
το τυρί τριμμένο και λίγο βιτάμ.
Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας
πάνω στο χυλό.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο βιτάμ.

το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και...



ΨΗΝΟΥΜΕ :
180 Βαθμούς-30 λεπτά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ


..ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ.
1 Κιλό αλευρι γοχ.
1/2 φλυτζανι νερό.
3 κουταλιές λάδι ελιάς.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 Κιλό τυρι φέτα.
1 {250 γραμ.} γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό.
4 αυγά.
2 κουταλιές βούτυρο.
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
πιπέρι άσπρο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και
φτιάχνουμε μία ζύμη μαλακή.
Τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια και
πλάθουμε φύλλα λεπτά.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε και το τυρί-τρυμμένο
το γιαούρτι, και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο.
Το ραντίζουμε με λάδι και
ρίχνουμε λίγο από τη γέμιση αραιά.
Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα.
Τώρα αρχίζουμε να τυλίγουμε
ένα-ένα τα φύλλα σε ρολλό και στρίβοντάς το
το βάζουμε στο κέντρο του ταψιού και
συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια του ταψιού.
Ραντίζουμε με αρκετό λάδι
όλη την επιφάνει της πίτας και..



ΨΗΝΟΥΜΕ:
180 βαθμούς για 30 λεπτά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ.



ΝΤΑΡΚΑΣΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
{Είναι Κολοκυθόπιτα}


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

200 Γραμ. κεφαλοτύρι.
500 γραμ. τυρί φέτα.
2 φλυτζάνια τραχανά - γλυκό.
1 κιλό κολοκύθια τριμμένα.
1 κρεμμύδι - ψιλοκομμένο.
1 ματσάκι άνηθο.
4 αυγά.
1/2 φλυτζάνι γάλα κατσικίσιο.
1/2 κούπα λάδι ελιας.
αλάτι και πιπέρι.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκύθια
και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
{ ή τα ψιλοκόβουμε μαζί με τη φλούδα }.
Τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό.
Κόβουμε το τυρί σε πολύ μικρά κυβάκια
ή το πατάμε με το πιρούνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Στραγγίζουμε το κολοκύθι σε σουρωτήρι
{τα πιέζουμε λίγο να φύγουν τα υγρά τους}.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

*** Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το κολοκύθι και
προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά.
*** Κρατάμε λίγο λάδι
για το άλειμα του ταψιού.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά
μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε το ταψί και
ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Το στρώνουμε ομοιόμορφα.


ΨΗΝΟΥΜΕ :
170 Βαθμούς-1 ώρα και..
20 λεπτά

**********
**********
***********

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ
{***********}


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2 φλυτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση.
3 αυγά.
1/2 φλυτζάνι χάχαρη άχνη.
1 λεμόνι-τη φλούδα μόνο.
1 γιαούρτι.
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη κρυσταλική.
2/3 φλυτζανιού λάδι ελιάς ή βούτυρο λειωμένο.
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

*** Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε
το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε.
ένα-ένα τα αυγά σπασμένα
τη ζάχαρη την κρυσταλική
και την άχνη.
το ξύσμα του λεμονιού
το γιαούρτι, το λάδι και ανακατεύουμε πολυ καλά.
Λαδώνουμε το ταψί και
ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Το στρώνουμε ομοιόμορφα.


ΨΗΝΟΥΜΕ :
170 Βαθμούς-50 λεπτά
με 1 ώρα περίπου

**********
**********


***********
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ.

1 κιλό αλεύρι ΓΟΧ.
1/2 φλυτζάνι νερό.
3 κουταλιες σούπας λάδι ελιάς.
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 κουταλιά σούπας ξύδι.
1 κομματάκι μαγιά μπύρας.

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ

1/2 κιλό τυρί φέτα.
1 κουταλιά σούπας αλάτι.
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
2 αυγά.
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα.
1.5 κιλό πράσα.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης
και ανοίγουμε φύλλα.
{ Υπάρχουν και τα έτοιμα }.
Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κρεμμυδάκια
και τα ψιλοκόβουμε.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη
προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε ελαφρά
με τα χέρια για να μαραθούν.

ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ.

Στη συνέχεια τρίβουμε το τυρί, στη λεκάνη.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε παράλληλα
και το μισό λάδι.

ΣΕ ΛΑΔΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ...

Στρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα
λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα

και ρίχνοντας και λίγο από το μείγμα.
Κρατάμε 2 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα
**** Τα λαδώνουμε ενδιάμεσα και από πάνω. ΨΗΝΟΥΜΕ
Για 30 λεπτά.
...είναι έτοιμη για κατανάλωση.
****
****

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ - UNDER CONSTRUCTION

*************************