ΓΛΥΚΑ

ΓΛΥΚΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ - ΤΑΨΙΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗ.

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1 Φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό.
2 Φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό.
1 Φλυτζάνι ζάχαρη.
1.5 Φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι.
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα.
1 βανίλια.
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη.
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
Ξύσμα ενός λεμονιού.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

3.5 Φλυτζάνια ζάχαρη.
2.5 Φλυτζάνια νερό.
Χυμό από μισό λεμόνι.
[για να μην ζαχαρώσει.]

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ


Ξεκινάμε με το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη
και το χυμό λεμονιού για περίπου 5 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει
γιατί θέλουμε ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε
τα σιμιγδάλια,τη ζάχαρη,τη βανίλια
τη μαστίχα,το μπέικιν και
το ξύσμα λεμονιού.

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού
προσεκτικά γιατί φουσκώνει
και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΑΙΟΣ ΧΥΛΟΣ
Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.
ΨΗΣΙΜΟ: 40 Λεπτά στους 180 βαθμούς 

Έτοιμo για κατανάλωση..


ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

(Άσπρη εκδοχή)


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

3 Ποτήρια νερό.
2 Ποτήρια ζάχαρη.
1 Ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό.
1/2 Ποτήρι καλαμποκέλαιο.
1 Πορτοκάλι (τον χυμό του ) και λίγο ξύσμα.
1 Βανίλια.
Γαρύφαλλα για διακόσμηση.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και
ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Σε ένα ταψάκι αδειάζουμε το μείγμα
και το στρώνουμε να μην είναι παχύ.
Το αφήνουμε να κρυώσει και
το κόβουμε σε τριγωνάκια βάζοντας
σε κάθε κομμάτι και ένα γαρύφαλλο.

Έτοιμo για κατανάλωση..


ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ - ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ


Υλικά που θα χρειαστούμε:

4 Ποτήρια νερό.
2+1/2 Ποτήρια ζάχαρη.
1 Ποτήρι λάδι ελιάς.
2 Ποτήρια σιμιγδάλι - ψιλό.
1/2 Κούπα καρύδια - χοντροκομμένα.
***Κανέλα για πασπάλισμα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ:

Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά
και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά.
[Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.]

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα
(δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε).
και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Έτοιμος για κατανάλωση..


ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 Ποτήρι λάδι καλαμποκιού.
4 Αυγά.
2 Γιαούρτια στραγγιστά.
1 Ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα.
1 Ποτήρι ζάχαρη-κρυσταλική.
1 Φύλλο κρούστας.
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
Λίγο βούτυρο για το ταψί.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

2 Ποτήρια ζάχαρη.
2 Ποτήρια νερό.
1/2 Ποτήρι χυμό πορτοκάλι και
λίγο ξύσμα από τη φλούδα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι
το χυμό, τη ζάχαρη
το μπέικιν και τα γιαούρτια.
Σε ταψί βουτυρωμένο
βάζουμε 3-4 φύλλα έτσι ώστε
να βγαίνουν έξω από το ταψί.
Τρίβουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
Ρίχνουμε το μείγμα και
διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα.


Το βάζουμε σε πιάτο.

ΨΗΝΟΥΜΕ :
180 Βαθμούς-40 λεπτά, με αέρα και αντιστάσεις.

Σε κατσαρόλα βράζουμε
ζάχαρη-νερό-χυμό πορτοκαλιού
με τη φλούδα, μέχρι να δέσει.


ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ:

Κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ - ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

6 Κούπες αλεύρι - (για όλες τις χρήσεις).
1 Κούπα βούρτυρο.
1 Κούπα ζάχαρη.
1 Κούπα γάλα - (χλιαρό).
2 Κουταλάκια του γλυκού αμμωνία.
5 Αυγά.
2 Βανίλιες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Xτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
για 10 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τα 4 αυγά, τις βανίλιες και
ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την αμμωνία
στο χλιαρό γάλα και τη διαλύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα στο μείγμα.
Ρίχνουμε σιγα-σιγά το αλεύρι και
ζυμώνουμε, μέχρι να πλάθεται εύκολα.

Σε βουτυρωμένο ταψί τοποθετούμε
τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και
τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού.

ΨΗΝΟΥΜΕ :
180 Βαθμούς-15 λεπτά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.



ΓΛΥΚΟ...ΨΥΓΕΙΟΥ.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

2 Κουτιά κομπόστα - ροδάκινο.
2 Κουτιά ζελέ - ροδάκινο.
2+1/2 Γιαούρτια στραγγιστά.
2 Κουταλιές ζάχαρη.
1 Κουτί σαντιγύ - 250 ml.
2 Φακελάκια ζελατίνη.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τη σαντιγύ με το γιαούρτι.
Ζεσταίνουμε το ζελέ, με το σιρόπι της κομπόστας
προσθέτοντας 2 κουταλιές ζάχαρη.
ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΕΙ Καλά το ζελέ προσθέτουμε
τη ζελατίνη και στη συνέχεια
το ρίχνουμε μέσα στη σαντιγύ.
Κόβουμε τα ροδάκινα σε μικρά κυβάκια και
τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ και
το βάζουμε στο ψυγείο.
Αφού κρυώσει...
**** **** ****
****
Ρίχνουμε λίγο **** ****
****

...είναι έτοιμο για κατανάλωση.



"Ρ Ο Ξ Α Κ Ι Α."




ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΛΙΚΑ:

500 Γραμμάρια αλεύρι
(για όλες τις χρήσεις).
1 Φλυτζάνι λάδι ελιάς.
1 Φλυτζάνι γάλα.
1/2 Φλυτζάνι καρύδια - ψιλοκομμένα.
3 Αυγά.
1 Φακελάκι μαγιά.
2 Κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
2 Κουταλιές κακάο.
Λίγο αλάτι.
Ξύσμα από 1 λεμόνι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 Ποτήρια ζάχαρη.
3 Ποτήρια νερό.

ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Διαλύουμε τη μαγιά, στο χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά,
τα καρύδια,το αλεύρι, το μπέικιν,
το αλάτι, το ξύσμα και
ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και
*** στο ένα κομμάτι προσθέτουμε το κακάο και
ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μάζα καφέ χρώματος.

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΥΜΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ ΣΑΝ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΧΟΝΤΡΟ.
Την καφέ ζύμη την κάνουμε ένα ρολλό και
την τυλίγουμε μέσα στο φύλλο.
Λαδώνουμε ένα ταψί και κόβουμε κομμάτια
πάχους 1.5 εκατοστών, από το ρολλό που προέκυψε
με το τύλιγμα της ζύμης και τα βάζουμε στο ταψί
με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.

ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ.

180 βαθμούς για 20 λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στο ταψί με τα ροξάκια και αργότερα τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, για να πάει το σιρόπι παντού.
*** ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ: Ζεστό γλυκό-ζεστό σιρόπι. 
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤA.



ΚΟΡΜΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 Βιτάμ, μικρό.
1/2 Ποτήρι ζάχαρη.
2 Κουταλιές κακάο.
2 Αυγά.
1/2 Ποτήρι κονιάκ.
2 Πακέτα μπισκότα - Μιράντα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.

**************

Χτυπάμε το βιτάμ με τα αυγά και το κακάο
τη ζάχαρη και το κονιάκ
ώσπου να ενσωματωθούν και
τρίβουμε μέσα τα μπισκότα.

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ.
Τυλίγουμε το μείγμα σε αλουμινόχαρτο και
το βάζουμε στο ψυγείο.

*** Όταν κρυώσει κόβουμε και σερβίρουμε.



ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ- {ΣΑΝ ΡΑΒΑΝΙ}


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 Πακέτο βούτυρο - (Βιτάμ).
1 Ποτήρι ζάχαρη.
250 Γραμμάρια καρύδα.
5 Αυγά.
1/2 Από μια φαρίνα κόκκινη.
1 Βανίλια.
1 Μπέικιν πάουντερ.
Ξύσμα από 1 λεμόνι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ..
8 Ποτηράκια του κρασιού, ζάχαρη.
6 Ποτηράκια νερό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 15-20 λεπτά, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι την καρύδα τη βανίλια και το μπέικιν, τα ανακατεύουμε για λίγο και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μίξερ. Σε βουτυρωμένο ταψί αδειάζουμε το μείγμα και...


ΨΗΝΟΥΜΕ:
180 Βαθμοί για 40 λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο
μέχρι να ροδίσει.

Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι
το βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.

ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ:
Ζεστό γλυκό - ζεστό σιρόπι
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ Πορτοκαλιού - (ή Μούστου)


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

2 Ποτήρια λάδι
(1 ελιάς και 1 καλαμποκιού).
1 Ποτήρι ζάχαρη.
1 Ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (ή μούστο).
Ξύσμα από (1 λεμόνι και από 1 πορτοκάλι).
1Ποτηράκι του κρασιού - κονιάκ.
1 Κουταλάκι του γλυκού - σόδα.
1 Μπέικιν πάουντερ.
1 Κιλό αλεύρι (Αλατίνη) - για όλες τις χρήσεις.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Χτυπάμε τα υγρά με τη ζάχαρη
(να λειώσει καλά) και
προσθέτουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε και
τα βάζουμε στο ταψί - όχι λαδωμένο.

ΨΗΝΟΥΜΕ:
180 Βαθμοί για 20 λεπτά
(μεχρι να ροδίσουν)

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.




ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1/2 Κιλό ζάχαρη.
1 Κιλό αλεύρι αλατίνη.
6-7 Αυγά.
200 Γραμμάρια φυτίνη - λειωμένη.
2 Κουταλιές σούπας - αμμωνία.
1 Μπέικιν πάουντερ.
1/2 Ποτήρι γάλα - χλιαρό.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους
των αυγών, πολύ καλά.
Χτυπάμε και τα ασπράδια (μαρέγκα)
και τα ενώνουμε σιγά-σιγά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, και το γάλα
μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.
Στο τέλος προσθέτουμε τη λειωμένη, φυτίνη και
δουλεύουμε τη ζύμη, ώστε να είναι μαλακή.
Σε λαδωμένο ταψί
φτιάχνουμε ότι σχέδιο θέλουμε και.

ΨΗΝΟΥΜΕ: 180 Βαθμούς για 15-20 λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο.

Έτοιμα για κατανάλωση..



ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ: Με χαμηλά λιπαρά


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 Λίτρο γάλα 0% λιπαρά.
7 Αυγά.
2 Βανίλιες.
2 Φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
καστανή (ακατέργαστη).
75 Γραμμάρια ζάχαρη ακατέργαστη
για την καραμέλα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.

**************

Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά
προσθέτουμε τη ζάχαρη
τις βανίλιες και το γάλα.
Τα χτυπάμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε ένα μπρίκι βάζουμε τα
75 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη και
τη λιώνουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει χρώμα καραμέλας
ρίχνουμε τη ζάχαρη σε φορμάκια
μέχρι να γεμίσει ο πάτος τους.
( φορμάκια, θα χρειαστούμε 14 ).
Μόλις γεμίσει ο πάτος καραμέλα
ρίχνουμε το μείγμα.
Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα μεγάλο ταψί.
Βάζουμε στο ταψί νερό
μέχρι τη μέση και
το βάζουμε στο φούρνο.

ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ.
180 βαθμούς για 45-60 λεπτά
Τη βγάζουμε από το φούρνο.
Την αφήνουμε να κρυώσει και
τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Γυρίζουμε ανάποδα τα φορμάκια, σε μία πιατέλα
ή σε πιατάκια και καλή απόλαυση...



ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Τα...καλύτερα



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


2 κιλά σκληρό αλεύρι.
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος.
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα.
3 φλιτζάνια ζάχαρη.
3 κύβους μαγιά φρέσκια.
10 αυγά.
2 κουταλάκια μαχλέπι.
1 κουταλιά μαστίχα.
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού.
8 βανίλιες.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ:
ΚΑΙ...
ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ.

ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Βάζουμε σε ένα μπολ
το γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει
στους 40 βαθμούς περίπου.
Στο γάλα αυτό διαλύουμε τη μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ
χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
μέχρι να μαλακώσει και να λιώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα
και τα χτυπάμε καλά να ασπρίσουν.
Σε μια μεγάλη λεκάνη
ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαστίχα σε σκόνη,
το μαχλέπι σε σκόνη, τις βανίλιες
και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα ανακατεύουμε καλά και κάνουμε
μια λακουβίτσα με τη γροθιά μας
στο κέντρο του αλευριού.
Εκεί ρίχνουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά
το μείγμα με τα αυγά και το βούτυρο και
ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας
να ξεκολλά από τη λεκάνη.


Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει
σκεπάζοντάς την με κουβέρτες.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο
την ξαναζυμώνουμε ελαφρά και την
ξαναβάζουμε στις κουβέρτες να ξαναφουσκώσει.
Την διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε
άλλες δύο φορές.


Τέλος την πλάθουμε σε τσουρέκια
και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε βάλει

αντικολλητικό χαρτί.

Είναι έτοιμα για το φούρνο.

ΨΗΣΙΜΟ:180 Βαθμοί για 30-45 λεπτά
(εξαρτάται από τον όγκο τους).


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ - UNDER CONSTRUCTION

*************************