ΤΡΙΚΑΛΑ

ΠΛΟΜΠΑΡΙ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Το παχύ έντερο ενός γουρουνιού.
Το μισό συκώτι ενός γουρουνιού.
1/2 κιλό κρέας γουρουνιού.
2 καρδιές από αρνί ή κατσικι.
2 νεφρά.
1 σπλήνα.
4 πράσσα ψιλοκομμένα.
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη.
λεμόνια για το σερβίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Πλένουμε καλά το έντερο, (μέσα-έξω).
Το δένουμε από τη μία άκρη καλά.
Σε μία λεκάνη κόβουμε όλα τα κρεατικά με το ψαλίδι.
Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσσα.
Ριγανοαλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε το έντερο με το περιεχόμενο της λεκάνης.
Όταν γεμίσει, δένουμε σφιχτά και την ανοιχτή μεριά.

*** Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί,
τυλίγοντας από την περιφέρεια του ταψιού
προς το κέντρο-κυκλικά.

*** ΨΗΝΟΥΜΕ...
Σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς
1 ώρα περίπου.

*** Σερβίρεται ζεστό με μπόλικο χυμό λεμονιού.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 Λεπτό έντερο γουρουνιού.
2 κιλά κρέας με λίπος-χωρίς κόκκαλα.
1 κιλό πράσσα.
Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη-θυμάρι.
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά-ψιλοκομμένα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Πλένουμε καλά το έντερο, (μέσα-έξω).
Το δένουμε από τη μία άκρη καλά και το φουσκώνουμε.
Το δένουμε και από την άλλη και το αφήνουμε
για 48 ώρες να χάσει τα υγρά του.
Ψιλοκόβουμε το κρέας με ψαλίδι-(πολύ μικρά κομματάκια)
και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια-(ψιλοκομμένα), τα πράσσα-(τριμμένα) και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε κάλα και αρχίζουμε να γεμίζουμε το έντερο
με το μείγμα.

*** Γεμίζουμε εντερο μήκους 80 εκατοστών περίπου.:
*** Τα κρεμάμε σε ξύλο για 4-6 μέρες να χάσουν την υγρασία τους
και μετά τα συντηρούμε στο ψυγείο.

*** Μαγειρεύονται κυρίως με λάδι ή με λίγο νερό, αφού περιμένουμε να βγάλουν λίπος και να τηγανιστούν με αυτό.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.



ΣΠΛΗΝΑΝΤΕΡΟ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Παχύ έντερο από αρνί ή κατσίκι.
6 σπλήνες αρνιού.
3 καρδιές αρνιού.
1 συκώτι αρνιού.
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη.
..και λίγο λάδι.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Πλένουμε καλά τα έντερα-{μέσα-έξω}.
Τα βάζουμε σε μία λεκάνη
και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι
μετά από 5-10 λεπτά τα ξεπλένουμε.
Πλένουμε καλά και όλα τα εντόσθια.
Σε μία λεκάνη τα κόβουμε
σε πολύ μικρά κομματάκια.
Ριγανοαλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια δένουμε το έντερο
από τη μία μεριά και γεμίζουμε με το μείγμα.
Το δένουμε και από την άλλη μεριά σφιχτά.
Αλείφουμε το έντερο με λαδορίγανη.

ΨΗΝΟΥΜΕ:
Σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

*** Αρχικά το γεμίζανε μόνο με σπλήνα.
Γι αυτό λέγεται σπληνάντερο....

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΤΡΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 Φλυτζάνι τραχανά ξινό-[λευκός].
1/4 τυρί φέτα.
5 ποτήρια νερό.
100 γραμ. βούτυρο.
7-8 φέτες ψωμί.
λίγο αλάτι.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε
το βούτυρο να λειώσει
μαζί με το νερό και το αλάτι.
Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί.
Μόλις πάρει να βράσει
ρίχνουμε και τον τραχανά.
Ανακατεύουμε συχνά
μέχρι να βράσει ο τραχανάς.
Κατεβάζουμε απ τη φωτιά
και τρίβουμε μέσα το ψωμί


***Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του
και μετά σερβίρουμε.

Χειμωνιάτικο φαγητό...
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΛΑΧΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 κιλό λαχανικά
[Σπανάκι-λάπαθα-πράσσα-μπαζιά].
5 κρεμμυδάκια φρέσκα.
1 αυγό.
ψωμί-[ψύχα τριμμένη από 1/4 του κιλού]
ή την ανάλογη φρυγανιά.
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη.
λάδι για το τηγάνισμα.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά
Τα βράζουμε.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη
και ριγανοαλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και το αυγό με το τριμμένο ψωμί
[ή φρυγανιά] και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια
και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Μπορούμε να τους φτιάξουμε και
Σε με μόνο ένα είδος χόρτου.

*** Ανάλογα τι υπάρχει στην αγορά.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΚΟΛΟΚΥΘΟΡΙΖΟ ΜΕ ΑΥΓΑ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 Κιλό κολοκυθάκια.
1/2 κιλό ρύζι.
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά.
8 αυγά μέτρια.
Τριμμένη φρυγανιά.
1/3 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού.
Αλάτι και ρίγανη.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια
και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε
στο τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο τηγάνι και τα κολοκυθάκια.
Τα αφήνουμε να τηγανιστουν για 5 λεπτά.
Τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Στο βρασμένο ρύζι που έχει κρυώσει
και το έχουμε στραγγίξει,
σπάμε και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά
ανακατεύοντας συγχρόνως.
Ρίχνουμε μέσα και το περιεχόμενο του τηγανιού
με 4-5 κουταλιές φρυγανιά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βουτυρώνου ένα ταψί και πασπαλίζουμε
με τριμμένη φρυγανιά.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε καλά
και το βάζουμε στο φούρνο.


ΨΗΝΟΥΜΕ:170 Βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
*** Σερβίρεται κρύο - ή χλιαρό [όχι ζεστό].

Χειμωνιάτικο φαγητό...
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΝΙΒΑΤΌ - [Τυρί]


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

10 κιλά γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο.
πυτιά.
αλάτι αρκετό.
μισή κούπα νερό--εμφιαλωμένο.


ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Παίρνουμε 6 κιλά γάλα που αρμέγεται το πρωί. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου 12 ώρες για να αρχίσει να ξινίζει. Παίρνουμε και 4 κιλά γάλα από το απογευματινό άρμεγμα, το ρίχνουμε στο πρωινό γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε για 1 ώρα να αναπαυθεί. Στην κούπα με το νερό, διαλύουμε την πυτιά-[1/3 του κουταλιού γλυκού] μαζί με 1/3 κουταλιού γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μην φαίνεται η πυτιά. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κούπας μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το γάλα με κουβέρτα και το αφήνουμε για 10 ώρες, να πήξει. Μόλις πήξει το βάζουμε σε "τσαντίλα" και το τοποθετούμε πάνω σε ξύλο που να γέρνει για να στραγγίξει.
Η διάρκεια του στραγγίσματος είναι περίπου 4 ώρες και θέλει γύρισμα κατά διαστήματα για να χάσει όλα τα υγρά του. Έπειτα το μεταφέρουμε σε μεταλικό δοχείο και το αλατίζουμε με αρκετό αλάτι. Το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για 6 μήνες περίπου.

*** Τρώγεται μετά από 2 τουλάχιστον εβδομάδες, γιατί
*** Πρέπει να οριμάσει.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΚΟΛΟΚΥΘΟΦΑ'Ι'


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1.5 Κιλά κολοκύθια.
2 Φλυτζάνια γάλα κατσικίσιο.
4 Αυγά.
400 Γραμ. τυρί φέτα.
1/2 Ματσάκι μαιντανό.
4 Κουταλιές βούτυρο.
4 Κουταλιές αλεύρι.
Αλάτι και πιπέρι.
Φρυγανιά τρυμμένη.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και
τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε
στο τρυπητό να στραγγίξουν,
πατώντας τα λίγο με τις παλάμες μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές βούτυρο
και σωτάρουμε τα κολοκυθάκια.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεσταμένο γάλα
και βράζουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα απ τη φωτια
και την αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Προσθέτουμε τα αυγά το τυρί τον άνηθο
και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με
φρυγανιά και ρίχνουμε το μείγμα.
Το στρώνουμε ομοιόμορφα και
πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
το βάζουμε στο φούρνο.

ΨΗΝΟΥΜΕ:170 Βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 Κιλό μανιτάρια-[ολόκληρα ή σε φέτες].
3/4 φλυτζάλι λάδι ελιάς.
3 κρεμμύδια ξερά μέτρια-ψιλοκομμένα.
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια.
λίγο βούτυρο.
λίγη ζάχαρη.
1 ποτήρι κρασι άσπρο-ξηρό.
4 λεμόνια-το χυμό τους.
1/2 ματσάκι μαιντανό.
1/4 ματσάκι μάραθο ή άνηθο.
1 φύλλο δάφνης.
ρίγανη και κόλλιανδρο.
αλάτι και πιπέρι-άσπρο.

ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 

Βάζουμε στη φωτιά μία κατσαρόλα
και ρίχνουμε μέσα
την ντομάτα τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Σιγοβράζουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι
και σωτάρουμε το κρεμμύδι
πριν γίνει ανοιχτόχρωμοτο σβήνουμε με κρασί και λεμόνι.
Προσθέτουμε τον κόλλινδρο τη δάφνη τη ρίγανη
αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει, για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε
χωρίς καπάκι για 20 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τη σάλτα από την άλλη κατσαρόλα
και ανακατεύουμε.

*** Σερβίρονται κρύα, πασπαλισμένα με μαιντανό και άνηθο.
*** Μπορούμε κατα την διάρκεια του βρασμου
των μανιταριών να προσθέσουμε 1-2 καρότα ολόκληρα
και 1 κλωναράκι σέλινο-για άρωμα.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.


ΣΚΟΡΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑ με Μαρκάτι
.....Μαρκάτι είναι το γιαούρτι


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 πακέτο μακαρόνια Νο-7.
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
4-5 σκελίδες σκόρδο.
2 γιαούρτια πρόβεια.
3-4 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα γλυκιά.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.

**************

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Σε ένα κατσαρολάκι καίμε το λάδι μαζί
με τα σκόρδα που τα κόψαμε στα τέσσερα.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια όταν βράσουν
και τα κρυώνουμε καλά.
Τα σκόρδα τα βγάζουμε και τα πετάμε.
Ζεματάμε τα μακαρόνια με το αρωματικό λάδι
και προσθέτουμε, το γιαούρτι
{όχι όλο κρατάμε 4-5 κουταλιές για το σερβίρισμα}.

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ
ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ

Με μία κουταλιά γιαούρτι από πάνω
και πασπαλισμένη

πάπρικα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ - UNDER CONSTRUCTION

*************************