ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ.


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

6-7 Σκελίδες Σκόρδο.
Από 1/2 κιλό Ψωμί
προηγούμενης μέρας-την ψύχα.
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
1/2 φλυτζάνι νερό.
3-4 κουταλιές της σούπας ξύδι.
Αλάτι-μισό κουταλάκι του γλυκού.
και...λίγο πιπέρι-προαιρετικά.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:


1..Πρώτα βάζουμε το ψωμί
σε μια λεκάνη με νερό για να μουλιάσει.
2..Αφού καθαρίσουμε τα σκόρδα
τα ρίχνουμε στο γουδί και τα λειώνουμε.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
χτυπάμε για λίγο ακόμα.

3..Προσθέτουμε το
Λάδι
και το
Ξύδι
και ανακατεύουμε.

4..Στη συνέχεια βγάζουμε το
Ψωμί
από τη λεκάνη
και αφού το στίψουμε
το ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε.
5..Ρίχνουμε λίγο
Νερό
και πάλι ανακατεύουμε.

6..Στο τέλος ρίχνουμε λίγο πιπέρι, αν θέλουμε.

ΕΤΟΙΜΗ:

Για...
κατανάλωση.



*******--1
ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:
5 Ντομάτες κομμένες σε κύβους.
2 Φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Αυγό.
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο.
100 Γραμμάρια φέτα τριμμένη.
1/2 Ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο.
1/4 Ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο.
1/2 Φλυτζάνι λάδι ελιάς.
2 Σκελίδες σκόρδο.
Αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Σε μία λεκάνη
ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Αν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι
ρίχνουμε για να μην υπάρχουν υγρά.
Αφήνουμε το μείγμα
να ξεκουραστεί για λίγο
και μετά πλάθουμε τους κεφτέδες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι
και όταν κάψει..

τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν
και από τις δύο πλευρές.

Βάλτε τους πάνω σε απορροφητικό χαρτί
για να μαζέψει τα πολλά λάδια..

***
ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΡΥΟΙ...


Έτοιμοι για κατανάλωση..



*****--2
Μ Π Α Τ Ζ Ι Ν Α


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

2 ποτήρια νερό.
5 ποτήρια αλεύρι.
1/2 κιλό τυρί φέτα.
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
50 Γραμμάρια βούτυρο.
λίγο αλάτι.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό, το αλάτι
και τα 3/4 του λαδιού.
Τρίβουμε τη φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο νερό.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και
ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει χυλός.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε το λάδι που κρατήσαμε
και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του.
Αδειάζουμε και το περιεχόμενο της λεκάνης
και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Από πάνω ρίχνουμε κομματάκια βούτυρο
για να γίνει πιο τραγανή
ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΡΥΑ...


Έτοιμη για κατανάλωση..



******--3
Πλαστό


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1 Κιλό αλεύρι καλαμποκιού.
1 Κιλό άγριόχορτα
(ζωχούς-καυκαλήθρες-αγριολάχανα-μπαζιά).
1 Ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο.
1Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
4-5 Πράσα.
1/4 Τυρί φέτα.
2 Αυγά.
100 Γραμμάρια βούτυρο.
1/2 Φλυτζάνι γάλα.
Αλάτι και νερό όσο χρειαστεί.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:


1..Πλένουμε τα χόρτα τα κόβουμε πολύ ψιλά
και τα στραγγίζουμε.
Τα στύβουμε πολύ καλά
και τα βάζουμε σε μία λεκάνη.
Ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί τριμμένο,το γάλα
και ψιλοκομμένο τον δυόσμο και τον άνηθο
λίγο βούτυρο και ανακατεύουμε πολυ καλά.

2..Φτιάχνουμε χυλό από το αλεύρι
(όχι όλο-τα 800 γραμμαρια περίπου)
το βούτυρο(50 γραμμάρια περίπου)
το νερό και το αλάτι..

3..Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τον χυλό.

4..Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα,το στρώνουμε καλά
και πασπαλίζουμε με λίγο νερό.

5..Κοσκινίζουμε από πάνω το υπόλοιπο αλεύρι
ώστε να σκεπαστεί καλά το μείγμα.

6..Πάνω ρίχνουμε και μερικά κομμάτια βούτυρο.

ΨΗΣΙΜΟ:

30 ΛΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ
Έτοιμο για κατανάλωση..



*****--4
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΠ' ΤΗΝ...ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΕΓΝΗ

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 κιλό περίπου
(συκωτάκια-πνευμόνια-καρδιά-νεφρά)
από αρνί ή κατσίκι, πλυμμένα καλά
και κομμένα σε κομμάτια.

1 μικρό ποτήρι του κρασιού, λάδι ελιάς.
5-6 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
κομμένα σε κομμάτια.
1,5 κουτάλι σούπας ντοματοπολτό.
άνηθο μπόλικο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι.
Λίγο σπανάκι ψιλοκομμένο - μία χούφτα περίπου.
1 μαρούλι το τρυφερό μόνο μέρος του - την καρδιά.
και λίγο μοσχοκάρυδο-προαιρετικά.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


1..Σε μία κατσαρόλα με νερό,
βράζουμε το κομμάτια του κρέατος,
μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια,
το σπανάκι και το μαρούλι,
σε μικρά κομμάτια.

2..Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε
και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

3..Βάζουμε σε σιγανή φωτιά μια άλλη κατσαρόλα
και ρίχνουμε μέσα τα χόρτα και τα
ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μαραθούν
και να βγάλουν τα υγρά τους.

4..Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι
και ανακατεύουμε για να απορροφηθεί.
5..Τώρα προσθέτουμε τον τοματοπολτό,
αραιωμένο με λίγο νερό,τον άνηθο και
***Μοσχοκάρυδο, αν μας αρέσει

6..αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας.
Σε λίγο ρίχνουμε και τα κρεατικά
που έχουμε βράσει,
ανακατεύουμε και προσέχουμε ώστε...



να μείνει λίγος ζωμός
πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Έτοιμη για κατανάλωση..



*****--5
Ρ ε τ ζ έ λ ι


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 Κιλό μούστο-(πετιμέζι).
1 Κλωναράκι αρμπαρόριζα.
3 Κουταλιές ασβέστη.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


1..Κόβουμε την κολοκύθα, κομμάτια.
Βγάζουμε τους σπόρους
και αφαιρούμε την φλούδα της.
Κόβουμε το κίτρινο μέρος της,
σε κομμάτια, μεγέθους 4-5 εκατοστών
και με ένα πηρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι.

2..Σε μία λεκάνη βάζουμε αρκετό νερό
και διαλύουμε την ασβέστη.
Βάζουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας,
να τα σκεπάζει το νερό
και τα αφήνουμε για 10 ώρες, (όλο το  βράδυ).

3..Την επόμενη βγάζουμε τα κομμάτια,
από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά
με κρύο νερό.

4..Σε μία κατσαρόλα με νερό,
βάζουμε τα κομμάτια και
τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας
και τα ξεπλένουμε, με κρύο νερό.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί
να μαζέψει τα υγρά.

5..Στη συνέχεια....
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε
τα κομμάτια κολοκύθας
και τόσο μούστο
ώστε να σκεπάζει τα κομμάτια.
Βάζουμε και την αρμπαρόριζα.


6..
ΒRAZOYME:

σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα περίπου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.



***
Όταν κρυώσει το γλυκό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε (στο ψυγείο ή στο ντουλάπι)


Έτοιμο για κατανάλωση..



*****--6
ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΡΔΙΤΣΟΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΗ.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 Κιλό
καρπούζι - Το άσπρο μέρος μόνο
χωρίς το πράσινο της φλούδας
και χωρίς την κόκκινη σάρκα.
1 Κιλό ζάχαρη.
1/2 Κιλό μέλι.
3 Βανίλιες.
3 Κουταλιές της σούπας - ασβέστη.
3 Λίτρα - νερό.

και 2,5 λίτρα - νερό.
Μισό - λεμόνι.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


1..Παίρνουμε ένα μεγάλο ριγέ καρπούζι
και το κόβουμε στα τέσσερα.
Αφαιρούμε την κόκκινη σάρκα του
και από τη φλούδα αφαιρούμε
το πράσινο μέρος της.

2..Από το άσπρο μέρος που θα μείνει
κόβουμε κομμάτια τετράγωνα
5 εκατοστών περίπου.

3..Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 2,5 λίτρα νερό
και τον ασβέστη και ανακατεύουμε, να διαλυθεί.
Βάζουμε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού
και τα αφήνουμε για μία ώρα.

4..Βγάζουμε τα κομμάτια
και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Τα στρώνουμε πάνω σε πετσέτα
για να τραβήξει τα υγρά.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα 3 λίτρα νερό
και το βράζουμε μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. ..

Με μια κουτάλα ξαφρίζουμε κάπου-κάπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.


5..Στη συνέχεια....
ρίχνουμε τα κομμάτια του καρπουζιού
και ξαναβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε
με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
Ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού
για να μη ζαχαρώσει.

6..Σβήνουμε τη φωτιά
και προσθέτουμε και τις βανίλιες...


***
Όταν κρυώσει το γλυκό
το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα
και το διατηρούμε
(στο ψυγείο ή στο ντουλάπι)


Έτοιμο για κατανάλωση..



*****--7
ΛΑΔΟΠΕΤΑΧΤΗ { Πίτα }


Υλικά που θα χρειαστούμε:

3 Φλυτζάνια αλεύρι - Για όλες τις χρήσεις.
4 Αυγά.
1/4 Τυρί φέτα - τριμμένη.
1/4 Κεφαλογραβιέρα - τριμμένη.
1 Γιαούρτι στραγγιστό.
1/2 Φλυτζάνι λάδι ελιάς.
Λίγο Αλάτι και Νερό.


ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


1..Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι
και προσθέτουμε το ελαιόλαδο - όχι όλο
{κρατάμε μία κουταλιά για να λαδώσουμε το ταψί}.

2..Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε, το γιαούρτι.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα.

3..Προσθέτουμε νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τώρα τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα
και ανακατεύουμε, έως ότου γίνει
ένας χυλός, σχετικά πηχτός
{Αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο νερό}.

4..ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ - 30 Λεπτά.


5..Στη συνέχεια....
Στο ταψί, απλώνουμε το λάδι που κρατήσαμε
και ρίχνουμε το χυλό, τον απλώνουμε και..

***
ΨΗΝΟΥΜΕ:
180 Βαθμοί - 40 λεπτά περίπου σε
ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ.


Έτοιμη για κατανάλωση..



*****--8

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ - UNDER CONSTRUCTION

*************************