ΛΑΡΙΣΑ



ΚΕΛΑΗΔΙ - ΤΥΡΝΑΒΟΥ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1,5 Κιλό μοσχάρι (χτένι).
1,5 Κιλό ντομάτες.
1 Κιλό πιπεριές μακριές.
3-4 Πατάτες μέτριες.
1/2 Κιλό τυρί κεφαλίσιο.
1 Φλυτζάνι λάδι.
5-6 Σκελίδες σκόρδο.
Αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαχάρι.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε
σε ροδέλες πάχους περίπου 1,5 εκατοστού.
Τις απλώνουμε στον πάτο ενός ταψιού
και τις αλατοπιπερώνουμε.
Απο πάνω απλώνουμε τις πιπεριές
που τις έχουμε κόψει στα δύο κατά μήκος
για να σκεπάσουν τις πατάτες.
Στη συνέχεια στρώνουμε το κρέας
που το είχαμε κόψει σε φέτες.
Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και το μπαχάρι.
Από πάνω απλώνουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες
και στη συνέχεια τις ντομάτες κομμένες και αυτές
σε φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Στρώση
το τυρί κομμένο σε φέτες
καλύπτωντας όλο το ταψί.
Στο τέλος ραντίζουμε με λάδι και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για μισή ώρα περίπου και μετά σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο
μέχρι να χάσει τα υγρά του.

***Το φαγητό αυτό δεν χρειάζεται συνοδία σαλάτας ή τυριού.

***Μπορεί να συνοδευτεί με ρύζι.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΣ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

100 Γραμμάρια περίπου λάδι.
2 κρεμμύδια ξερά.
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη.
και καμμιά δεκαριά πατάτες,
μικρομεσαίου μεγέθους

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Πλένουμε τις πατάτες
και τις βάζουμε σε κατσαρόλα
με νερό αλατισμένο για να βράσουν.
Όταν γίνουν τις βγάζουμε απ'την
κατσαρόλα και τις καθαρίζουμε.
Μετά τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα τηγάνι
στη φωτιά με το λάδι.
Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα
τα κρεμμύδια πού τα έχουμε ψιλοκόψει
και τις πατάτες.
ανακατεύουμε για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλεύρες.
Όταν πάρουν χρώμα τις βγάζουμε και τις σερβίρουμε.

***
(και με τυρί τριμμένο, αν θέλουμε)


Στην Ήπειρο τις φτιάχνουν χωρίς κρεμμύδι
ρίχνουν πιπέρι κόκκινο γλυκό
και τις σερβίρουν με τυρί τριμμένο...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΠΛΑΣΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΛΙΚΑ:

Χόρτα διάφορα περίπου 1 κιλό
(λάπαθα-ζοχούς-τσουκνίδες
καυκαλήθρες-πράσα-μάραθο και άνηθο).
Τυρί φέτα 1/2 κιλό.
1 κιλό καλαμποκάλευρο.
αλάτι,πιπέρι.
50 Γραμμάρια βούτυρο.
1 ποτήρι λάδι.
1/2 ποτήρι νερό.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Πλένουμε τα χόρτα καλά και τα αλατίζουμε.
Τρίβουμε και τη φέτα από πάνω
μαζί και το λάδι (όχι όλο)
κρατάμε περίπου 3 κουταλιές.
Ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε το ταψί με λίγο από το λάδι και απλώνουμε μία στρώση αλεύρι.
Ραντίζουμε με λίγο νερό ώστε να ποτίσει και να γίνει σαν φύλλο.
Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα χόρτα και πάλι ρίχνουμε αλεύρι.
Ραντίζουμε με νερό ώστε να γίνει σαν ζυμάρι.
Από πάνω βάζουμε λίγο βούτυρο για να γίνει η κρούστα πιο τραγανή…
ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ.
180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ "Μπάτζο"


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Αλεύρι και νερό
για να φτιάξουμε χυλό-κουρκούτι.
Τυρί "μπάτζο", όσο θέλουμε.
Λάδι για το τηγάνι.
..Κατά προτίμηση σπορέλαιο.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Κόβουμε το τυρί σε φέτες.

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λίγο λάδι
και όταν κάψει
βουτάμε τις φέτες του τυριού στο χυλό
και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα.
Ο "Μπάτζος"
είναι φτιαγμένος από γιδοπρόβειο γάλα.
και παραδοσιακά ...είναι λίγο αλμυρός.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΑΡΝΑΚΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΛΙΚΑ:

2,5 κιλά μπούτι αρνιού.
¼ Κεφαλοτύρι.
7-8 σκελίδες σκόρδο.
100 γραμ. αμπελόφυλλα.
1 κιλό καλαμποκάλευρο.
Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Ξεκοκκαλίζουμε το κρέας και
το απλώνουμε στον πάγκο-Δεν το κόβουμε.
Κόβουμε το τυρί σε κύβους μικρούς
και τους απλώνουμε πάνω στο κρέας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα
και τα απλώνουμε από πάνω.
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα
και τα απλώνουμε πάνω στο κρέας
με τα υλικά του.
Ρίχνουμε ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Τυλίγουμε το κρέας ρολό
τα αμπελόφυλλα να είναι απ' έξω
και όλο μαζί το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.

ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ.
180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΛΑΧΑΝΟΨΩΜΟ


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

2 Κιλά χόρτα διάφορα.
4 Αυγά.
250 Γραμμάρια τυρί φέτα τρυμμένη.
1 ματσάκι μαιντανό.
1 ματσάκι άνηθο.
1 ματσάκι μάραθο.
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
125 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού.
Αλάτι και πιπέρι.

Για το Κουρκούτι:

250 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού.
500 γραμμάρια γάλα γιδοπρόβειο.
1 αυγό.
1 κουταλάκι ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι αλάτι.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χότρα,
σε μία λεκάνη και τα αλατίζουμε.
Τα αφήνουμε για μισή ώρα να μαραθούν λιγάκι
και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι
για να τα στύψουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε μία λεκάνη
και κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι.
Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά,τον άνηθο
τον μάραθο,τον μαιντανό ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε μια άλλη λεκάνη φτιάχνουμε το κουρκούτι
ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Σε ένα ταψί που το λαδώσαμε
ρίχνουμε το μισό κουρκούτι και το απλώνουμε.
Από πάνω ρίχνουμε όλη τη γέμιση
και τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κουρκούτι
που το στρώνουμε ομοιόμορφα.

ΨΗΣΙΜΟ:180 Βαθμοί για 1 ώρα.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.


ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

1 Κιλό πατάτες.
2 Αυγά.
1 Λεμόνι.
100 Γραμμάρια τυρί φέτα.
1 ματσάκι μαιντανό.
50-60 Γραμμάρια βούτυρο.
Λίγη φρυγανιά τριμμένη.
Αλάτι, πιπέρι..
..και σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Καθαρίζουμε τις πατάτες
και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Tις στραγγίζουμε στο σουρωτήρι..
Εκεί τις αλατίζουμε και τις ρίχνουμε
το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Ψιλοκόβουμε τον μαιντανό και τρίβουμε το τυρί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
και προσθέτουμε και τη φρυγανιά
για να σφίξουν ώστε να πλάθονται.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
***
Τους βάζουμε Σε απορροφητικό χαρτί

για να τραβήξει τα πολλά λάδια.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ Ραψάνης


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 κιλό καρύδια κοπανισμένα.
3 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι.
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι ελιάς.
4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη.
250 γρ. βούτυρο.
Λίγη κανέλλα.
14 φύλλα κρούστας.
Λάδι ελιάς, για ράντισμα των φύλλων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Χυμό από μισό λεμόνι

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά
και βράζουμε το ρύζι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη,
το βούτυρο και την κανέλλα.
Σε ένα ταψί στρώνουμε 4 φύλλα,
λαδωμένα ένα-ένα.
Προσθέτουμε το ένα τρίτο της ποσότητας του ρυζιού.
Σκεπάζουμε με 2 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα.
Προσθέτουμε τα μισά καρύδια.
Συνεχίζουμε με ρύζι,
2 φύλλα λαδωμένα, καρύδια,
2 φύλλα λαδωμένα, ρύζι και σκεπάζουμε
με τα 2 τελευταία φύλλα-λαδωμένα Χαράζουμε την πίτα σε λωρίδες.

ΨΗΣΙΜΟ:200 Βαθμοί για 1 ώρα.
Παράλληλα, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι ***ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ Κρύο γλυκό - Ζεστό σιρόπι.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.


ΡΥΖΟ-ΤΥΡΟΠΙΤΑ Ραψάνης


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 κιλό τυρί φέτα.
4 αυγά.
1 ποτήρι του νερού ρύζι.
1 ποτήρι του νερού γάλα.
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού.
9 φύλλα κρούστας.
Λάδι ελιάς, για ράντισμα των φύλλων.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά
και βράζουμε το ρύζι.
Αφού κρυώσει ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα.
Στρώνουμε 4 φύλλα στο ταψί
ραντίζοντάς τα ένα-ένα με λάδι.
Έπειτα μοιράζουμε το ένα τρίτο της γέμισης.
Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα και
προσθέτουμε το υπόλοιπο της γέμισης.
Με τα 3 φύλλα που περισσεύουν σκεπάζουμε την πίτα
αφού πρώτα τα ραντίσουμε με λάδι.
Χαρακώνουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ραντίζουμε με λίγο νερό.

ΨΗΝΟΥΜΕ:
Για 1 ώρα στους 200 βαθμούς

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ.



ΧΑΛΒΑΣ - Σαπουνέ

Γνωστός σαν χαλβάς Φαρσάλων


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1/2 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη.
2 φλυτζάνια νισεστέ.
2 + 1 φλυτζάνια ζάχαρη.
4 φλυτζάνια νερό.
Καρύδια ή αµύγδαλα άσπρα καβουρδισµένα.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Ρίχνουµε σε µία κατσαρόλα όλα τα υλικά
εκτός από το
1 φλυτζάνι ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουµε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά
και ανακατεύουµε συνεχώς, µε ξύλινη κουτάλα,
για να µην "πιάσει".
Παράλληλα βάζουμε στη φωτιά, ένα σαγανάκι
ρίχνουµε τη ζάχαρη (που κρατήσαµε)
για να κάνουµε την καραµέλα
φροντίζοντας να λιώσει αλλά να µην µαυρίσει.
Όταν τα υλικά στην κατσαρόλα έχουν γίνει ένα µείγµα
ρίχνουµε την καραµέλα και τους ξηρούς καρπούς
και ανακατεύουµε πολύ καλά.
Βάζουµε το μείγμα σε φόρµα ζελέ
και το αφήνουμε για την επόμενη µέρα.

Αφού έχει στερεοποιηθεί,
είναι έτοιµος για σερβίρισµα.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ.



ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΣΙΑ ΠΙΤΑ Ραψάνης


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 ½ κιλό αλεύρι καλαμποκιού.
1 ½ κιλό άγρια χόρτα ή σπανάκι.
½ κιλό τυρί φέτα.
1 ποτήρι του νερού ρύζι
(Νυχάκι-Γλασέ-Μπλου μπονέ).
1 ποτήρι του νερού λάδι.
Λίγη σόδα - 1 κουταλάκι.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Βάζουμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά
με λίγο λάδι και ζεματάμε το αλεύρι.
{όχι όλο-κρατάμε 100 γραμμάρια για το τέλος}.
Προσθέτουμε τη σόδα και το λάδι
{όχι όλο-κρατάμε λίγο για το τέλος}.
Στρώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.
Απλώνουμε τα χόρτα, το ρύζι και το τυρί.
Σκεπάζουμε με το αλεύρι που κρατήσαμε
ανακατεμένο με το υπόλοιπο λάδι.
και το αφήνουμε για την επόμενη µέρα.

Ψήνουμε:
..1 ώρα στους 200 βαθμούς.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ Ραψάνης


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2 κιλά γάλα.
1 ποτήρι του νερού αλεύρι.
4 αυγά.
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό.
250γρ. βούτυρο.
½ κιλό ζάχαρη.
1 βανίλια.
λίγη κανέλλα.
λάδι για ράντισμα των φύλλων.
9 φύλλα κρούστας.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ: 


Βράζουμε το γάλα.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
Μόλις πήξουν τα κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Αφού κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε τα αυγά
τη βανίλια και την κανέλλα.
Στρώνουμε 7 φύλλα σε ένα ταψί
ραντίζοντας τα ένα-ένα με λάδι.
Απλώνουμε από πάνω όλη την κρέμα.
Κλείνουμε την πίτα με άλλα 2 φύλλα.

Ψήνουμε:
..1 ώρα στους 200 βαθμούς.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



Κρεμμυδόπιτα Ραψάνης


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2 Κιλά κρεμμύδια.
½ Κιλό ρύζι.
Αλάτι- Πιπέρι
11 Φύλλα κρούστας.
Λάδι για το ράντισμα των φύλλων.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


Βράζουμε για λίγο, το ρύζι.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε, αλάτι και πιπέρι.
Αναμειγνύουμε το ρύζι, με τα κρεμμύδια.
Στρώνουμε 4 φύλλα λαδωμένα και ρίχνουμε τη μισή γέμιση.
Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα ραντισμένα με λάδι
και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Σκεπάζουμε με τα 4 τελευταία φύλλα.

Ψήνουμε:
..1 ώρα στους 200 βαθμούς.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



Μελιτζανόπιτα με κιμά
{ και γλυκό τραχανά }




ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

600γρ. κιμά μοσχαρίσιο.
4-5 μελιτζάνες.
2 κρεμμύδια ξερά.
3 κούπες γλυκό τραχανά γλυκό.
αλάτι και πιπέρι.
κανέλα.
λίγο βούτυρο για το σοτάρισμα.
15 φύλλα για πίτα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες
τις κόβουμε κύβους και τις βάζουμε
στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το νερό.
Βάζουμε άλλο νερό
και τις βράζουμε να μαλακώσουν
τις ρίχνουμε στο τρυπητό και
τις πατάμε με πιρούνι, να γίνουν πολτός.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε
στην κατσαρόλα τα κομμένα κρεμμύδια
να πιουν τα νερά τους με λίγο αλάτι.
Ρίχνουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι
την κανέλα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε και το βούτυρο.
Ύστερα ρίχνουμε και τις μελιτζάνες.
Ρίχνουμε λίγο νερό
για να βράσει ο κιμάς.
Τέλος, προσθέτουμε και τον τραχανά
Ανακατεύουμε και
αφήνουμε να σωθούν τα υγρά.
Λαδώνουμε το ταψί και
στρώνουμε τέσσερα φύλλα
ενδιάμεσα λαδωμένα.
Ρίχνουμε λίγη γέμιση, αραιά.
στρώνουμε τρία φύλλα λαδωμένα
ρίχνουμε γέμιση και επαναλαμβάνουμε.

ΨΗΝΟΥΜΕ..


170 - 180 βαθμούς.

για 1 ώρα...περίπου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΣΥΚΩΤΙ...Γιαχνί
Larissa





..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1.5 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο.
1/2 κιλό κρεμμύδια.
300 γραμ. βούτυρο-φρέσκο.
1/2 κιλό-ντομάτες.
Αλάτι και πιπέρι.
Από 3 φέτες ψωμί-την ψύχα.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

1..Πλένουμε καλά το συκώτι.
2..Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά
με το συκώτι και νερό τόσο που να το σκεπάζει.
3..Αφού το ζεματίσουμε για λίγο
το βγάζουμε και το ψιλοκόβουμε.
*** {Δεν πετάμε το νερό.}

4..Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε
το μισό βούτυρο και τσιγαρίζουμε
το κρεμμύδι με το συκώτι.
{περίπου 10 λεπτά.}

5..Τρίβουμε τις ντομάτες
και τις ρίχνουμε στο συκώτι.
6..Αλατοπιπερώνουμε...και
Αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά και
ρίχνουμε το νερό που βράσαμε το συκώτι.
7..Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει
ελάχιστη σάλτσα και..
κατεβάζουμε από τη φωτιά.
8..Σε ένα τηγάνι
λειώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο
τρίβουμε μέσα το ψωμί
και το αφήνουμε να ροδίσει.
Σερβίρουμε στα πιάτα..

με το τριμμένο ψωμί..
σαν βάση του συκωτιού.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



ΑΡΝΙ...Πρασοσέλινο
Με αυγολέμονο





..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

2 κιλά αρνί-χωρίς κόκαλο.
1+1/2 κιλό πράσα.
1/2 κιλό σελινόριζες.
1/2 κιλό-ντομάτες.
Αλάτι και πιπέρι.
1/2 ποτήρι νερό ή ζωμό κρέατος.
150ml λάδι ελιάς.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:

2 αυγά.
1 λεμόνι-το χυμό του μόνο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

1..Πλένουμε καλά
τα πράσα και τις σελινόριζες
και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
2..Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά
και τοποθετούμε ένα τρυπητό σκεύος
που εφαρμόζει ακριβώς πάνω στην κατσαρόλα.
Στο τρυπητό αχνίζουμε χωριστά
τα πράσα και τις σελινόριζες.
Τα στραγγίζουμε καλά.
3..Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτια
με το λάδι-να κάψει
και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
4..Ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό.
*** {Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.}

και σιγοβράζουμε
5..Τώρα ρίχνουμε τα πράσα
και αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε το βράσιμο
μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
6..Προσθέτουμε τις σελινόριζες.
και ανακατεύουμε ελαφρά.
{Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε
μέχρι να βράσουν όλα καλά.}

7..Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά
με το χυμό του λεμονιού
προσθέτοντας μερικές κουταλιές
από το ζουμί του φαγητού.
Χτυπάμε καλά και το ρίχνουμε
στην κατσαρόλα με το φαγητό.

Σερβίρουμε ζεστό..

με λίγο πιπέρι..
αν θέλουμε.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ - UNDER CONSTRUCTION

*************************